Eurobond

Döviz birikimlerin Eurobond ile değer kazansın.

Döviz birikimlerin Eurobond ile değer kazansın.

Döviz tasarruflarını Eurobond ile hem koru hem de kazan; sabit kupon geliri fırsatını kaçırma!

Yatırım Yap

Eurobond

Eurobond'lar, Devlet ya da özel sektör kuruluşları tarafından yurt dışından döviz cinsinden kaynak temin etmek amacıyla ihraç edilen uzun vadeli borçlanma senetleridir. Uluslararası sermaye piyasalarında genellikle Amerikan Doları (USD) veya Euro (EUR) cinsinden işlem görürler.

Eurobond’un Özellikleri:

  • İhraç eden kurumun yükümlülüğü altındadır.

  • Genellikle 5 ila 30 yıl arasında değişen bir vadeye sahiptirler.

  • Sabit ya da değişken kupon ödemeleriyle belirli dönemlerde nakit getiri sağlar.

  • Eurobond'lar uzun vadeli yatırım araçlarıdır ama vade sonu beklenmeden mevcut piyasa fiyatları üzerinden nakde çevrilebilir.

  • Uluslararası piyasalarda işlem görürler.

  • Döviz cinsine bağlı olarak altı ayda ya da yılda bir olarak, kupon ödemesi sağlar.

  • Anapara ve kupon ödemeleri, ihraç edildiği döviz cinsi (örneğin USD veya EUR) üzerinden gerçekleştirilir.

Eurobond Geliri Nasıl Vergilendirilir?

  • Gerçek Kişiler (Bireysel Yatırımcılar):
    Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin 7/a bendi uyarınca Eurobond gelirleri (faiz ve alım-satım kazancı) stopaja tabi değildir. Bu gelirler, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek dilim esasına göre vergilendirilir.

  • Tüzel Kişiler (Kurumlar):
    Tüzel kişilerin Eurobond gelirleri stopaja tabi değildir, kurum kazancına dahil edilir ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri göre beyan edilir. Gelir, kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilerek vergilendirilir.

Eurobond Hangi Müşteriler İçin uygun?

Döviz bazlı, düzenli getiri arayan, orta-uzun vadeli yatırım yapmayı hedefleyen ve risk iştahı düşük bireysel ya da kurumsal yatırımcılar için uygun bir yatırım aracıdır.

Bono Pazarı’nda İşlem Yapabileceğim Eurobondlar Hangileridir?

  • Türkiye Cumhuriyeti Eurobondları: Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, ülkenin kamu finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla yurt dışı piyasalarda döviz cinsinden ihraç edilen uzun vadeli borçlanma senetleridir. Devlet güvencesi altında olduğu için en düşük riskli Eurobond türlerinden biridir. Anapara ve faiz ödemeleri genellikle USD veya EUR cinsinden yapılır.

  • Özel Şirket Eurobondları: Türkiye’de yerleşik özel sektör şirketleri tarafından, uluslararası yatırımcılardan döviz cinsinden kaynak sağlamak amacıyla ihraç edilen borçlanma senetleridir. Getiri potansiyelleri genellikle Hazine Eurobondlarına göre daha yüksektir; ancak taşıdıkları kredi riski ihraççı firmanın mali yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Anapara ve faiz ödemeleri yine döviz üzerinden yapılır.

Nasıl Eurobond Alabilirim?

  • myBanka Bono Pazarında işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsin.

  • Eurobond işlemi için ilgili para birimde yatırım hesabının olması gerekmektedir.

  • Alış/Satış işlemlerini hafta içi iş günlerinde 11:00-16:00 saatleri arasında, yarım günlerde 11:00-11:30 saatleri arasında yapabilirsin.

  • Eurobond alım satım işlemlerini USD ve EUR bazında 1.000 nominal ve katlarında yapabilirisin.

Eurobond’un Anapara Garantisi Var mı?

  • Devlet Eurobond’larında (örneğin T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilenlerde) anapara ödemesi, devletin taahhüdü altındadır.

  • Özel sektör Eurobondlarında ise anapara garantisi, ihraç eden şirketin mali gücüne ve ödeme kabiliyetine bağlıdır.

  • Eurobond vadesi dolmadan ikincil piyasada nakde dönüştürülmek istenirse, mevcut piyasa fiyatı üzerinden satış yapılacağı için itfa tarihinde elde edilecek kazanca göre daha az getiri veya zararla da karşılaşılabilir.

myBanka’yı keşfet! myBanka’yı keşfet!

myBanka’yı keşfet!

Uygulamayı indir, finansın pazaryerini keşfet!

Karekodu okutarak myBanka’yı hemen indir.

Karekodu okutarak myBanka’yı hemen indir.

Keşfetmeye Başla

Sık Sorulan Sorular

Bono, genellikle 1 yıla kadar vadeli olan, sabit faizli ve iskontolu olarak ihraç edilen borçlanma senetleridir.

1 yıl ve üzeri vadeye sahip, sabit ya da değişken faizli borçlanma senetleridir. Devlet ya da şirketler tarafından uzun vadeli finansman sağlamak amacıyla ihraç edilir.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleridir. Kuponsuz (İskontolu) ya da kuponlu olarak ihraç edilebilmektedir.

Vadesi 1 yıldan az olan DİBS'ler Hazine Bonosu, vadesi 1 yıl ya da daha uzun olanlar Devlet Tahvili olarak ifade edilir. Kupon ödemesiz (iskontolu) ya da kupon ödemeli olarak ihraç edilebilirler.

Kuponlu tahvillerde belirli dönemlerde faiz ödemesi yapılır. Sabit kuponlu tahvillerde faiz oranı değişmezken, değişken kuponlularda endekse göre değişebilir.